Monica Welsing

De leiding van de gymnastiek- en turngroep bij Luctor et Emergo is sinds 1999 in handen van Monica. Tot haar taken behoort o.a. lesgeven en het opleiden/begeleiden van assistenten. Zij houdt haar kennis up-to-date met bijscholing via districtstrainingen en het volgen van cursussen.

De opzet van de lessen is plezier en hard werken te combineren. Het leukste aan lesgeven beschouwt Monica de ervaring dat kinderen al doende angsten overwinnen, net even beter met elkaar leren omgaan en respect voor elkaar hebben. Haar aanpak: meisjes een uitdaging bieden en scholing van dingen die zij kunnen, zodat ze zelf beleven wat succes is, zien en merken wat ze bereikt hebben en daarop trots kunnen zijn.

Monica: “Ik doe dit al meer dan 20 jaar met veel plezier en vind het prettig te zien hoe mensen zich ontwikkelen, willen leren en enthousiast met gymnastiek en turnen bezig zijn.”

 

Gertruud Kooiman

Zij geeft op maandag- en woensdagavond gymles aan de Senioren dames.
Gertruud doet dit al een aantal jaren met veel plezier. Het is voor haar belangrijk dat mensen het fijn vinden te sporten en daardoor ook gezond en vitaal oud kunnen worden. Een andere activiteit waaraan zij (op vrijdagavond) leiding geeft, is sportief wandelen.

Gertruud: “Omdat ik zelf met veel plezier sport, vind ik het fijn om dat plezier samen met anderen te kunnen delen.”

Ernst Kalisvaart

De huidige sportleider Ernst Kalisvaart werkt alweer vijf jaar met veel plezier en enthousiasme samen met de trimgroep. Hij doet dit als vrijwilliger naast zijn fulltime job. Ernst is een bevlogen sportdocent en enthousiasmeert de individuele sporter. Hij doet zelf mee met alle oefeningen en balpelen. Ernst heeft als vooropleiding één jaar de CIOS in Arnhem gedaan en heeft zich gespecialiseerd in sport en spel voor senioren.

Anouschka Welsing

Betrokken bij Luctor et Emergo sinds 2004. Eerst als voorturnster, sinds 2006 als assistent. Zij heeft ruim 10 jaar actief geturnd en tot op het hoogste niveau deelgenomen aan wedstrijden. In 2003 begon Anouschka met rhönrad bij een vereniging in Oosterbeek (waar sommige van de turnmeisjes ook trainen). In 2003-2004-2005 won zij het NK, in 2006 was zij 2e, in 2007 werd zij wereldkampioen. Daaropvolgende successen: winnen in 2008 als debutant bij senioren NK en zilver in 2009 met het Nederlands team op het WK. Gestopt in 2010. In 2013 nam zij nog deel aan het WK, maar raakte geblesseerd.

Bij Luctor et Emergo traint Anouschka vooral de jonge talenten en de 4e divisie meiden en dient zij als choreograaf voor de keuze oefeningen, waarvoor zij o.a. de opleiding choreografie heeft gevolgd. Momenteel studeert zij psychologie.

Waar haar band met de sport vandaan komt? Anouschka: “Die stamt af van mijn opa, sportpedagoog en Bondserelid Rein Bloem. Die laatste heeft zijn passie voor de sport aan mij overgedragen. Mijn doel bij Luctor et Emergo is het dusdanig trainen van de meiden dat zij zelfstandigheid leren en zelfrespect en zelfwaardering opbouwen. Dat is voor jonge meiden zeer belangrijk, in combinatie met het zetten en behalen van doelen (doorzettingsvermogen) en het overwinnen van angsten.

‘Van fouten maken, leer je. Je faalt pas als je opgeeft’, is de boodschap die ik de meiden meegeef.”

Wilfred van den Berg – Assistent Trainer

Tijdens de turnwedstrijden van zijn eigen dochters kwam Wilfred er achter dat er hard behoefte was aan iemand, die tijdens de lessen de kracht, de lengte en durf had om de meiden op de diverse toestellen te vangen. In november 2015 ging hij daarom als ‘vang-papa’ meehelpen tijdens de turntrainingen op vrijdag. Wilfred heeft echter meer in zijn mars. Inmiddels is hij geen ‘vang-papa’ meer, maar een enthousiaste assistent trainer.

Wilfred: “Het werken met deze dames, waar ik heel veel respect voor heb, is echt hartstikke leuk.

Zij beoefenen een sport waarvoor je veel discipline, kracht en vooral een goede balans en controle over je lichaam moet hebben. Zo leer ik elke training weer van de dames en ik hoop zij ook van mij.”

Maike Holewijn – Assistent Trainer

Maike – in het dagelijks leven werkzaam als hairstylist – woont samen met haar man en twee dochters in Driel. Sinds kort is zij gaan helpen als assistent trainer op de woensdagmiddag bij Luctor et Emergo. Aanleiding was het trainen van haar oudste dochter Jane bij het selectie team. Door regelmatig toe te kijken hoe het turnen in elkaar steekt, is Maike daar heel enthousiast over geworden.

Vandaar dat zij nu zelf begonnen is en veel dingen wil leren van trainers, zodat ze het team ook kan gaan begeleiden. Maike: “Dat de turn/gym-groep steeds groter wordt en een extra hulpje wel fijn is, was voor mij ook een reden om te gaan helpen.”

Gina Bosman – Assistent Trainer

Alweer een jaartje ondersteunt Gina de turnlessen van Luctor et Emergo. Zij vindt het vooral leuk om de meisjes (en nu ook een paar jongens) te helpen, die net beginnen met de turn/gymles. Zij geniet van het zien van de stappen die iedereen maakt en van de lol die de meisjes hebben tijdens hun activiteiten.

Gina: “Elke les leer ik er weer wat dingen bij van Monica. Wat ik moeilijk vind zijn al die vaktermen, maar gelukkig helpt mijn dochter (Vera) mij wel. Die vertelt mij bijvoorbeeld dat het geen ‘hurksprong’ is maar ‘ophurken’. Wat ik ook bijzonder vind, is dat de meisjes elkaar allemaal helpen gedurende de turnles.”